Restoration Site:

The goal of this ambitious project — the most expensive in City of Issaquah history — was to extend 62nd Street from East Lake Sammamish Parkway to Lake Drive (at the south side of Costco corporate headquarters) in order to facilitate expansion of the Costco corporate campus and associated traffic, while providing significant environmental and community benefits. The City worked in partnership with Costco and the Washington State Department of Transportation. It is an excellent example of a partnership to promote economic growth, improve habitat, and enhance community resources. Environmental consulting firm ESA consulted on bridge hydraulics, fish passage design, channel realignment (a section of the creek was re-located), floodplain analysis and landscape architecture. Project costs totalled $42 million, with funding divided among partners as follows:

  • City of Issaquah: $4 million
  • Costco: $23 million
  • Washington State Transportation Improvement Board and Department of Commerce: $15 million

Features of the project:

  • 62nd Street was extended via an 800-foot bridge to connect Eastlake Sammamish Parkway with Lake Drive.
  • The bridge spans Issaquah Creek and the North Fork of Issaquah Creek.
  • 500 feet of the North Fork of Issaquah Creek was relocated 100 feet west to accommodate the new traffic roundabout.
  • A pedestrian under-crossing was created for the King County trail, eliminating a hazard for pedestrians.
  • Improvement were made to Pickering Trail, including widening it, adding lighting, and connecting it to the King County trail system.
  • Two large storm water detention vaults were added.

Stream restoration & other environmental benefits:

  • 6 acres were preserved as open space between the North Fork and the main stem of Issaquah Creek. (This was land previously zoned for multi-family residential development.)
  • Created two acres of wetland.
  • Stream restoration design added large wood habitat structures, bioengineered bank stabilization, floodplain benches, and native plantings.
  • While relocating 500 feet of the North Fork of Issaquah Creek, they improved upon the historically very-modified channel by reconnecting the creek to its floodplain, thereby reducing flood risks to local businesses, and improving habitat.
  • Modified the bridge foundations to create fewer piles, resulting in less impact to the wetland.

Videos of the Project